60 éves a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola

“ünnep előtt

ünnep után

addig vagyunk-leszünk

amíg a lépcsők bennünk is

vásnak-vénülnek

s újulnak a falak amíg

halljuk a csengőt

s benne a tengert

és minden rodostóban

zágont”

(Kányádi Sándor)

       A szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola 60 éves. Ahogy az emberi életút során kitüntetett figyelmet szentelünk a kerek évfordulóknak, így egy tekintélyes korba forduló iskolát is megillet a méltó tiszteletadás. Egy ünneplésnyi, kitágított pillanatra megálltunk, visszatekintettünk, számvetést készítettünk. Mert az ünneplésnek is megvan a maga ideje, rendeltetése.

        Jubileumi rendezvényünkre 2017. május 20-án került sor a Domokos Kázmér Szakközépiskolában. Egész napos ünnepségünk reggel kilenc órakor kezdődött a vendégek fogadásával. Tizenegy óráig az érdeklődők, meghívott vendégek körbesétálhattak az iskolában, megbizonyosodhattak arról, hogy az elmúlt évtizedben sokat fejlődött intézményünk, új épületekkel gazdagodtunk, az esztétikus, diákbarát környezet kialakítása is minden bizonnyal feltűnt a látogatóknak. Ebben a két órában meg lehetett tekinteni továbbá a különböző kiállításokat, a tanműhelyek bemutatóit. Tizenegy órától aztán a líceum udvarán felállított színpadon az iskola igazgatója Vass Ferencz és a város elöljárói, volt és jelenlegi diákok mondták el köszöntő beszédüket. Rendezvényünket illusztris vendégek tisztelték meg a jelenlétükkel: dr. Nagy Éva államtitkári kabinetigazgató, Péter Ferenc, Maros megyei tanácselnök, Szováta volt polgármestere, Ioan Macarie, Maros megyei főtanfelügyelő, Novák Csaba Zoltán szenátor, Illés Ildikó, Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes, Fülöp László polgármester, valamint dr. Szenkovits Ferenc, a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára. A beszédeket versek, zenéstáncos műsorok színesítették. Tizenhárom órától az iskola sporttermében egy művészeti kiállítás megnyitójára került sor. Itt szovátai képzőművészek munkáit lehetett megtekinteni. Ezt követően tizenhét óráig többek között baranta bemutatón lehetett részt venni, de alapvetően kötetlen volt ebben az időszakban a program. Tizenhét órától kezdődött kultúrműsorunk,
melynek koordinátora volt kollégánk, Kovács Katalin tanárnő volt. Kabaré jelenet, táncműsorok, szavalatok szórakoztatták az ünneplő közönséget. Tizenkilenc órától a Domokos Kázmér Szakközépiskola zenekara, a DK Band koncertezett. A nap végén, huszonegy órától egy hatalmas tábortűz fényében és melegében közös énekléssel, illetve lampioneregetéssel zártuk jubileumi ünnepségsorozatunkat.

       A hónapokig tartó készülődés, úgy érezzük, nem volt hiábavaló. Színvonalas műsorral, változatos, ötletes kiállítótermekkel, gyönyörűen díszbe öltöztetett iskolával, igényes emlékkönyvvel vártuk a látogatókat. Köszönjük mindenkinek, aki rendezvényünket megtisztelte a jelenlétével! Találkozunk a következő jubileumon!

Vass Katalin